Hoppa direkt till innehåll

Träningsvärk

Många drabbas av träningsvärk när dom är ovana eller överanstränger sig, och jag tänkte skriva lite om det.

Uppkomst

Många tror att träningsvärk beror på en skada på muskeln som blivit överansträngd som i sin tur leder till en inflammation i muskeln. Sanning är att vi ännu inte vt exakt varför träningsvärk uppstår, men en rapport från Umeå universitet 2003 pekar på möjligheten att muskeln växer snabbare än bindväven runt den. Efter en ansträngning så gör sig kroppen redo på en fortsatt ansträngning och därmed växer musklerna, men snabbare än den bindväv som omsluter den och smärtan uppstår som ett resultat.
Träningsvärk är vanligast när du använder musklerna för att bromsa en rörelse, som när du går i nedförsbacke eller liknande. Det kallas excentrisk träning och är mest påfrestande på musklerna. Så om du gör övningarna korrekt på gymmet (det vill säga använder muskeln för att dra upp viktrna men också för att långsamt sänka dem) så leder det snabbare till träningsvärk

Undvika

Enklaste sättet att undvika träningsvärk är att inte överraska musklerna, börja lugnt och öka med tiden vad gäller vikter, löpdistans eller vad det nu är du vill träna. 2007 så kom det en forskningsrapport som, baserat på försökspersoner, visade på att stretchning inte förebygger, eller avhjälper, träningsvärk. Dock kan stretchning (och ordentlig uppvärmning) förebygga annan skada vid påfrestning, men det ska inte ha en mätbar påverkan på själva träningsvärken.

Behandling

Om nu stretchning inte kan behandla uppkommen träningsvärk så hjälper det ändå för stunden att massera muskeln för att öka blodcirkulationen. Det är också viktigt att både äta och sova ordentligt efter du har tränat, och även att fylla på med proteiner, som till exempel en banan eller liknande.
Eat me!
Sluta dock inte att träna, utan fortsätt med lättare fysisk aktivitet för att öka blodflödet till de muskler som du känner värk i.
0 Kommentarer