Hoppa direkt till innehåll
weblog

Blogg

09
aug
2021

Keto

15:02 2932, Inga kommentarer
Jag har länge funderat på Keto och varit nyfiken på om det är något för mig. Främst så handlar det om min mage. Då jag har Chrons och har opererat bort över 30 cm tarm så lider jag ibland av... långa toalettbesök om man säger så. En lösning på detta är ju givetvis mer fiber, men om man istället tar bort alla kolhydrater och framförallt all denna onödiga... massa som dessa kolhydrater levereras via; bröd, pasta, godis osv.

Älskade kolhydrater

Men det som hållit mig tillbaka är främst smörgåsar, det är ett så himla enkelt och gott sätt att få i sig lite mat. Morgonmackan, lunchmackan, etc. Jag är helt klart en smörgåsperson och gillar massa olika pålägg.
Saker som pizza, chips, godis och allt sådant tror jag att jag kan klara mig utan, men samtidigt så är jag lite orolig att det blir mer... "meck" att fixa maten och frukosten, mer jobb helt enkelt. Så det ska bli intressant att se. Sushi är en grej jag kommer sakna, men får testa sashimi.

Viktminskning

En annan sak är ju givetvis vikten. För er som inte har koll på vad Keto är så är det en kosthållning som i stort sett tar bort kolhydrater helt, så väldigt likt LCHF så klart. Detta försätter kroppen i en metabolism som kallas Ketos, där kroppen inte längre har tillgång till snabb enkel energi via socker, och därför måste gå över till att hämta energi från fettdepåerna. Förutom att det kan leda till viktnedgång i sig, så har det andra fördelar också. Som till exempel att kroppens energiförråd är konstant och inte beroende av att du ska äta mer socker, så man kan bli mindre hungrig, och får inte blodsockerfall/matkoma på samma sätt.
Det ska bli intressant att se om det funkar! Idag väger jag 112 kilo, om jag håller fast vid keto om en månad så får vi se vad jag väger då!

Fuska?

Först var jag inne på att jag skulle få ha en fuskdag i veckan, men tror nog det är bättre att inte ha någon sådan alls, och istället ha fusktillfällen, som till exempel vid midsommar, jul och dylikt. Vi får se hur det utvecklar sig.